SERNIK GOTOWANY
Kreatywna świetlica- kulinarna środa. Dzisiaj uczyliśmy się robić sernik gotowany. Zostały nam białka, więc je ubiliśmy z cukrem i stworzyliśmy smakowitą bezę. Aby sprawdzić, czy beza jest wystarczająco ubita, to odwrociliśmy garnek nad głową Amelki i okazało się, że nasza piana jest idealna. Na zakończenie nasze panie upiekły nam chyba ze 100 gofrów, które znikały z talerza w mgnieniu oka Niezawodna okazała się ekipa sprzątająca w składzie: Damian, Witek i Jaś. Chłopcy pomywali wszystkie talerze, garnki, kubki i sztućce. Brawa dla Was
Przepis na sernik gotowany:
duża paczka herbatników,
1 Kasia,
1 szkl. cukru,
7 żółtek,
1 wiaderko twarogu,
2 budynie śmietankowe,
2 cukry waniliowe,
1 szkl. mleka.
W garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier, twaróg, żółtka, cukier waniliowy i gotujemy, nieustanne mieszając. W szkl. mleka mieszamy 2 budynie i dodajemy do masy. Całość zagotować, ciagle mieszając. Na blasze układamy herbatniki, wylewamy na to masę twarogową, potem znowu herbatniki. Górę polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Jutro degustacja serników gotowanych i bezy.
Życzymy wszystkim smacznego